Apa Cerita

Kita pernah dengar orang kata, " Ramai orang boleh jadi seorang ketua tapi tidak ramai yang mampu jadi seorang pemimpin". Mungkin kebanyakan orang beranggapan ketua dan pemimpin itu adalah serupa. Ketua UMNO boleh juga disebut sebagai pemimpin UMNO. Nampak serupa tapi sebenarnya tidak serupa. Pengertiannya jauh beza. Peranan seorang ketua dan pemimpin juga tidak sama. Seseorang pemimpin itu boleh dilihat sebagai seorang ketua tetapi seseorang ketua itu tidak boleh dilihat sebagai seorang pemimpin. Ini bermakna definisi pemimpin itu lebih luas dan merangkumi peranan seorang ketua.  

 

Menjadi seorang ketua bahagian nampaknya lebih mudah. Begitu juga mudahnya menjadi seorang ketua wanita, ketua pemuda dan ketua puteri. Ramai calon menawarkan diri menjadi seorang ketua. Bersaing sesama sendiri untuk merebut sesuatu jawatan dalam parti. Sama juga berlaku dalam parti pembangkang malahan lebih teruk lagi! Kenapa? Mereka sanggup menghabiskan wang ringgit, kawan menjadi lawan, kempen siang dan malam, berjanji bulan dan langit hanya merebut sesuatu jawatan ketua dalam parti. Mereka yang banyak wang dan kaya raya mudah mendapat tempat dalam parti. Ahli-ahli parti hari ini sudah diasuh dan termakan budi dengan jasa 'upah' yang diberi oleh ketua. Upah dan elaun sudah menjadi suatu yang lumrah dalam aktiviti kepartian. Itu sebabnya ada Ahli Jawatankuasa parti tidak segan silu bertanya tentang sesuatu upah dan elaun dalam mesyuarat. Begitulah budaya wang yang mungkin sudah sebati dengan ahli-ahli parti pada hari ini. 

 

Persoalannya, apakah pemimpin seperti ini mahu dilahirkan untuk masa depan UMNO yang lebih gemilang? Pemimpin yang hebat mempunyai pengaruh dan pengikutnya yang menghormatinya bukan kerana wangnya yang banyak tetapi ketokohan, kewibawaannya, kepandaiannya, sifat merendah diri, jujur, dipercayai, bertanggungjawab, menghormati kawan dan lawan serta tidak riak, sombong dan ujub serta tawadhunya kepada perintah Allah swt. Jika inilah pemimpin yang kita kehendaki, kita akan hadapi masa depan yang semakin sukar. Parti kita akan kehilangan pengaruh. Ahli-ahli parti akan lari dan meninggalkan parti kerana ketuanya bukan pemimpin seperti yang dikehendaki. Parti akan jadi lemah kerana pengaruh parti hanya melengkari di kalangan kroni semata-mata. Parti lemah tidak akan menguntungkan sesiapa. Jika parti Melayu maka orang melayu yang akan rugi. Paling menggerunkan, parti bukan Melayu lebih berpengaruh. Dan tidak mustahil kita akan diperintah oleh bangsa yang lain pada suatu hari nanti.

 

 

Dalam politik umumnya orang muda lebih agresif. Maklumlah mereka darah muda dan tenaga kudrat masih kuat. Kalau kita kata orang muda kurang berpengalaman, ada yang akan melenting. Orang muda tidak boleh ditegur. Darah orang muda cepat panas, suhu kemarahan cepat naik. Mereka rasa mereka lebih bijak. Mereka kata pemikiran orang-orang lama tidak sehebat dengan mereka. Itulah pemikiran politik sesetengah orang muda.

Maklumlah orang muda hari ini berkelulusan tinggi. Bukan seperti kami hanya lulus SPM ataupun ada yang kelulusan Darjah 6 sahaja. Inilah yang menyebabkan mereka ini riak. Mereka tidak kenal lagi orang tua atau orang lama dalam politik. Pandangan orang tua tak berapa boleh diterima. Ada yang kata pandangan kami sangat kolot.

Baru setahun jagung dalam politik. Belum jadi wakil rakyat dan pemimpin besar sudah tunjuk sombong. Mereka buat apa yang mereka suka. Seolah-olah politik parti itu mereka yang punya dan mereka yang berkuasa. Tiada hormat lagi kepada ketua dan pemimpin mereka. Tidak ada segan dan malu. Jika jadi pemimpin esok hari, parti itu boleh lingkup.

Mereka nampak jawatan politik untuk mengejar impian diri mereka. Sebagai batu loncatan untuk mencari kepentingan peribadi. Untuk kekayaan, kemewahan atau untuk kepentingan masa depan politik peribadi. Kita nampak dan rakyat sedang memerhati mereka. Gaya hidup mereka lebih hebat daripada seorang pensyarah universiti sedangkan pekerjaan tidak diketahui pun. Kita tidak berdengki tetapi kita bimbang pemimpin muda sudah terasuh dengan hidup mewah. Jika dia usahawan apa produk perniagaannya. Dan jika dia seorang korporat, di mana pula syarikatnya beroperasi? Timbul seribu persoalan hanya mereka sahaja ada jawapannya.

Betul kata sesetengah orang, kita mesti kenal 'orang besar' jika untuk berjaya dalam politik. Kita mesti rapat dengan 'orang kanan' Presiden UMNO atau Timbalan Presiden UMNO atau Setiausaha Agung UMNO serta naib presiden dan juga ahli MT UMNO. Lebih ramai mereka kenal kita lebih senang, lebih mudah dan peluang yang lebih baik untuk dicalonkan dalam PRU yang akan datang. Ini kerja orang muda politik. Mereka berkeupayaan untuk berkampung dan meninggalkan kampung halaman. Mereka jarang ada di kampung. Di kampung tidak ada apa? Di kampung ada jalan-jalan yang pecah dan rosak yang perlu dibaiki, ada orang susah perlu dibantu, banjir sering berlaku semasa hujan lebat, kenduri kahwin dan ziarah kematian yang perlu menghulurkan wang. Apakah ada orang politik muda seperti ini. Jika ada, baguslah dan selamatlah parti kita.

Itu sebabnya ada antara politik orang muda tidak kisah untuk 'turun padang' jumpa masyarakat sebab mereka sudah belajar mencari jalan yang singkat (short-cut way) dalam politik. Sesetengah mereka tidak kisah banjir di kampung, kenduri kendara di kampung kerana itu jalan yang sukar bagi mereka.Lagi pun terasa segan dan malu kerana selama ini pun sangat jarang atau pun tidak pernah meredah air bah di kampung-kampung. 

Ada di antara mereka semakin tinggi kedudukan mereka, semakin sombong. Maklumlah mereka sudah jadi orang besar. Mereka lebih kenal menteri daripada imam di masjid. Imam tidak kenal dia tak apa, yang penting menteri yang kenal dia. Orang kampung tidak kenal dia tak apa, yang mustahak AMT kenal dia. Di sana sini mereka menjaja telah jadi pegawai khas menteri itu dan ini. Mereka bangga kerana itulah cita-cita mereka. Di kampung tidak sehebat mana tapi di luar sana jadi 'orang besar'.  Oleh kerana sangat sibuk di KL, dapatlah balik kampung sekali sekala.

Inilah realitinya segelintir politik orang muda hari ini. Sama-samalah kita fikirlah apakah generasi orang muda seperti ini mahu dilahirkan untuk UMNO?

Orang politik tidak kira mana-mana parti hampir sama. Dasar perjuangan parti sahaja yang berbeda. Bila jadi ahli politik sikap kena berubah. Mungkin tidak semua orang politik begitu. Ada yang cerita nak jadi orang politik kena pandai berlakon. Artis yang pandai menjiwai watak biasanya mempunyai peminat yang ramai. Ada orang cerita nak jadi orang politik kena banyak wang. Politik air liur tidak laku. Calon Ketua Bahagian yang dikenali ramai dalam masyarakat tapi dalam politik kepartian kalah tersungkur kerana tidak ada wang. Ini cerita orang di negeri lain. Cerita-cerita politik di kalangan orang awam. 

 

Harap-harap cerita ini tidak betul di sini. Harap-harap cerita ini sudah tidak berlaku lagi di mana-mana pun. Politik wang perlu dibenteras hingga ke akar umbi. Maruah dan harga diri pemimpin perlu diperlihara. Ahli UMNO lebih bermaruah jika tidak mudah disogok dengan wang. Parti akan selamat jika semua ahli UMNO menjaga maruah.

 

Ahli-ahli UMNO perlu terdidik dengan semangat kerja sukarela. Berjuang kerana agama, bangsa dan negara. Kembalikan zaman kegemilangan pahlawan Melayu zaman dahulu. Perjuangan menuntut kemerdekaan dengan penuh kejujuran dan pengorbanan. Kembalikan kegemilangan itu kepada pemimpin dan ahli-ahli UMNO.

 

Pemimpin gunakan wang untuk kepentingan politik peribadi perlu ditolak. Budaya politik wang perlu dibersihkan. Generasi pemuda dan puteri akan jadi ikutan. Bila politik wang semakin menjadi-jadi dan tidak boleh dikawal parti akan lemah dan akhir parti akan kalah. Kenapa? Kejatuhan Presiden Marcos dari tampok pemerintahannya di Filipina dikatakan akibat politik wang yang tidak dapat dibendung lagi. Pemimpin yang naik kerana politik wang amat merbahaya kepada semua.

 

Presiden UMNO sejak Tun Mahathir sentiasa mengingatkan para perwakilan dalam persidangan agong UMNO tentang bahayanya politik wang. DS Najib telah mengubah format pemilihan AMT supaya mengurangkan politik wang dan pemilihan lebih demokratik. Usaha membenteras politik wang tidak akan berjaya jika rasuah politik tidak disokong oleh ahli UMNO akar umbi. Untuk memastikan budaya politik wang dalam parti dimuktamatkan, setiap ahli UMNO perlu mempunyai hasrat yang kuat untuk menolak pemimpin yang menggunakan politik wang. Pemimpin bermaruah adalah pemimpin yang menolak rasuah dan pemimpin terbilang adalah pemimpin yang menolak politik wang!

Perang persepsi berikutan lambakan maklumat berhubung isu-isu yang dikaitkan dengan UMNO dan kerajaan di media sosial yang dikatakan tidak tepat dan menimbulkan persepsi negatif perlu ditangani dengan lebih agresif, kata beberapa perwakilan.

 

Menurut mereka isu seperti 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan dana politik RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak telah diputar belit terutama oleh pembangkang. Kata mereka, perang persepsi yang berlaku sekarang jika tidak ditangani dengan baik boleh memberi kesan kepada UMNO menjelang Pilihan Raya Umum ke-14.

 

Bagi Exco Pemuda UMNO, Fathul Bari Mat Jahya, sudah tiba masanya untuk UMNO dan Barisan Nasional bersikap lebih agresif untuk menjelaskan isu-isu semasa bagi mengelakkan rakyat daripada terpengaruh dengan dakyah-dakyah pembangkang. "UMNO dan BN perlu berada di hadapan dalam penggunaan media sosial. Ketika ini kita jauh ditinggalkan pembangkang, dan tidak boleh terus bersikap defensif," katanya. Fathul Bari berkata, isu 1MDB dan dana politik RM2.6 bilion telah dijelaskan berkali-kali tetapi masih ramai yang seolah-olah enggan menerima penjelasan kerana "ia tidak dilakukan secara agresif." Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata perang persepsi dianggap sebagai cabaran terbesar kepada UMNO di mana sesetengah isu itu sengaja dieksplotasi, ditohmah dan diperbesar-besarkan.

 

Exco Puteri UMNO, Datuk Norsabrina Mohd Noor, berkata sayap itu sedang menyediakan satu laman web khas untuk memuatkan fakta politik bagi mengubah persepsi negatif. Beliau berkata, laman web itu akan menjawab segala isu-isu politik yang melibatkan UMNO atau pun kerajaan. "Ia akan menjadi halaman rujukan isu politik. Kita mahu muatkan semua fakta yang menjelaskan isu seperti 1MDB dan dana politik RM2.6 bilion, yang telah sering diterangkan," katanya.

 

Penganalisis politik, Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani, berkata terdapat kelemahan dalam cara kerajaan dan UMNO serta BN menangani persepsi negatif dalam kalangan rakyat. "UMNO perlu wujudkan pasukan media sosial sendiri yang bertindak sepenuh masa. Ketika ini ada tentera siber yang bertindak secara adhoc tetapi sering kali jadi senjata makan tuan. "Kena wujudkan pasukan berstrategi. Ada usaha kerajaan tetapi belum mencukupi...kerajaan ada pasukan penerangan tetapi UMNO dan parti komponen pun perlu ada," katanya.

 

Mohd Azizuddin berkata, rakyat terutama golongan muda kini menjadikan media sosial sebagai sumber maklumat untuk isu semasa, dan jika maklumat yang mereka peroleh tidak tepat, ia boleh menjejaskan sokongan rakyat kepada kerajaan. Beliau berkata, pembangkang mempunyai pasukan media sosial yang memahami kehendak netizen (pengguna internet). Pasukan mereka paling aktif di Selangor. "Sedangkan kerajaan dan BN tak cukup memberi penjelasan...mesej mereka selalu tak sampai dan tidak diviralkan. Banyak perkara yang perlu dicergaskan," katanya.

 

Sumber: Berita Harian Online 11/12/2015

UALA LUMPUR: Perang persepsi berikutan lambakan maklumat berhubung isu-isu yang dikaitkan dengan UMNO dan kerajaan di media sosial yang dikatakan tidak tepat dan menimbulkan persepsi negatif perlu ditangani dengan lebih agresif, kata beberapa perwakilan. Menurut mereka isu seperti 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan dana politik RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak telah diputar belit terutama oleh pembangkang. Kata mereka, perang persepsi yang berlaku sekarang jika tidak ditangani dengan baik boleh memberi kesan kepada UMNO menjelang Pilihan Raya Umum ke-14. Bagi Exco Pemuda UMNO, Fathul Bari Mat Jahya, sudah tiba masanya untuk UMNO dan Barisan Nasional bersikap lebih agresif untuk menjelaskan isu-isu semasa bagi mengelakkan rakyat daripada terpengaruh dengan dakyah-dakyah pembangkang. "UMNO dan BN perlu berada di hadapan dalam penggunaan media sosial. Ketika ini kita jauh ditinggalkan pembangkang, dan tidak boleh terus bersikap defensif," katanya. Fathul Bari berkata, isu 1MDB dan dana politik RM2.6 bilion telah dijelaskan berkali-kali tetapi masih ramai yang seolah-olah enggan menerima penjelasan kerana "ia tidak dilakukan secara agresif." Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata perang persepsi dianggap sebagai cabaran terbesar kepada UMNO di mana sesetengah isu itu sengaja dieksplotasi, ditohmah dan diperbesar-besarkan. Exco Puteri UMNO, Datuk Norsabrina Mohd Noor, berkata sayap itu sedang menyediakan satu laman web khas untuk memuatkan fakta politik bagi mengubah persepsi negatif. Beliau berkata, laman web itu akan menjawab segala isu-isu politik yang melibatkan UMNO atau pun kerajaan. "Ia akan menjadi halaman rujukan isu politik. Kita mahu muatkan semua fakta yang menjelaskan isu seperti 1MDB dan dana politik RM2.6 bilion, yang telah sering diterangkan," katanya. Penganalisis politik, Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani, berkata terdapat kelemahan dalam cara kerajaan dan UMNO serta BN menangani persepsi negatif dalam kalangan rakyat. "UMNO perlu wujudkan pasukan media sosial sendiri yang bertindak sepenuh masa. Ketika ini ada tentera siber yang bertindak secara adhoc tetapi sering kali jadi senjata makan tuan. "Kena wujudkan pasukan berstrategi. Ada usaha kerajaan tetapi belum mencukupi...kerajaan ada pasukan penerangan tetapi UMNO dan parti komponen pun perlu ada," katanya. Mohd Azizuddin berkata, rakyat terutama golongan muda kini menjadikan media sosial sebagai sumber maklumat untuk isu semasa, dan jika maklumat yang mereka peroleh tidak tepat, ia boleh menjejaskan sokongan rakyat kepada kerajaan. Beliau berkata, pembangkang mempunyai pasukan media sosial yang memahami kehendak netizen (pengguna internet). Pasukan mereka paling aktif di Selangor. "Sedangkan kerajaan dan BN tak cukup memberi penjelasan...mesej mereka selalu tak sampai dan tidak diviralkan. Banyak perkara yang perlu dicergaskan," katanya. Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/104225
UALA LUMPUR: Perang persepsi berikutan lambakan maklumat berhubung isu-isu yang dikaitkan dengan UMNO dan kerajaan di media sosial yang dikatakan tidak tepat dan menimbulkan persepsi negatif perlu ditangani dengan lebih agresif, kata beberapa perwakilan. Menurut mereka isu seperti 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan dana politik RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak telah diputar belit terutama oleh pembangkang. Kata mereka, perang persepsi yang berlaku sekarang jika tidak ditangani dengan baik boleh memberi kesan kepada UMNO menjelang Pilihan Raya Umum ke-14. Bagi Exco Pemuda UMNO, Fathul Bari Mat Jahya, sudah tiba masanya untuk UMNO dan Barisan Nasional bersikap lebih agresif untuk menjelaskan isu-isu semasa bagi mengelakkan rakyat daripada terpengaruh dengan dakyah-dakyah pembangkang. "UMNO dan BN perlu berada di hadapan dalam penggunaan media sosial. Ketika ini kita jauh ditinggalkan pembangkang, dan tidak boleh terus bersikap defensif," katanya. Fathul Bari berkata, isu 1MDB dan dana politik RM2.6 bilion telah dijelaskan berkali-kali tetapi masih ramai yang seolah-olah enggan menerima penjelasan kerana "ia tidak dilakukan secara agresif." Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata perang persepsi dianggap sebagai cabaran terbesar kepada UMNO di mana sesetengah isu itu sengaja dieksplotasi, ditohmah dan diperbesar-besarkan. Exco Puteri UMNO, Datuk Norsabrina Mohd Noor, berkata sayap itu sedang menyediakan satu laman web khas untuk memuatkan fakta politik bagi mengubah persepsi negatif. Beliau berkata, laman web itu akan menjawab segala isu-isu politik yang melibatkan UMNO atau pun kerajaan. "Ia akan menjadi halaman rujukan isu politik. Kita mahu muatkan semua fakta yang menjelaskan isu seperti 1MDB dan dana politik RM2.6 bilion, yang telah sering diterangkan," katanya. Penganalisis politik, Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani, berkata terdapat kelemahan dalam cara kerajaan dan UMNO serta BN menangani persepsi negatif dalam kalangan rakyat. "UMNO perlu wujudkan pasukan media sosial sendiri yang bertindak sepenuh masa. Ketika ini ada tentera siber yang bertindak secara adhoc tetapi sering kali jadi senjata makan tuan. "Kena wujudkan pasukan berstrategi. Ada usaha kerajaan tetapi belum mencukupi...kerajaan ada pasukan penerangan tetapi UMNO dan parti komponen pun perlu ada," katanya. Mohd Azizuddin berkata, rakyat terutama golongan muda kini menjadikan media sosial sebagai sumber maklumat untuk isu semasa, dan jika maklumat yang mereka peroleh tidak tepat, ia boleh menjejaskan sokongan rakyat kepada kerajaan. Beliau berkata, pembangkang mempunyai pasukan media sosial yang memahami kehendak netizen (pengguna internet). Pasukan mereka paling aktif di Selangor. "Sedangkan kerajaan dan BN tak cukup memberi penjelasan...mesej mereka selalu tak sampai dan tidak diviralkan. Banyak perkara yang perlu dicergaskan," katanya. Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/104225
UALA LUMPUR: Perang persepsi berikutan lambakan maklumat berhubung isu-isu yang dikaitkan dengan UMNO dan kerajaan di media sosial yang dikatakan tidak tepat dan menimbulkan persepsi negatif perlu ditangani dengan lebih agresif, kata beberapa perwakilan. Menurut mereka isu seperti 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan dana politik RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak telah diputar belit terutama oleh pembangkang. Kata mereka, perang persepsi yang berlaku sekarang jika tidak ditangani dengan baik boleh memberi kesan kepada UMNO menjelang Pilihan Raya Umum ke-14. Bagi Exco Pemuda UMNO, Fathul Bari Mat Jahya, sudah tiba masanya untuk UMNO dan Barisan Nasional bersikap lebih agresif untuk menjelaskan isu-isu semasa bagi mengelakkan rakyat daripada terpengaruh dengan dakyah-dakyah pembangkang. "UMNO dan BN perlu berada di hadapan dalam penggunaan media sosial. Ketika ini kita jauh ditinggalkan pembangkang, dan tidak boleh terus bersikap defensif," katanya. Fathul Bari berkata, isu 1MDB dan dana politik RM2.6 bilion telah dijelaskan berkali-kali tetapi masih ramai yang seolah-olah enggan menerima penjelasan kerana "ia tidak dilakukan secara agresif." Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata perang persepsi dianggap sebagai cabaran terbesar kepada UMNO di mana sesetengah isu itu sengaja dieksplotasi, ditohmah dan diperbesar-besarkan. Exco Puteri UMNO, Datuk Norsabrina Mohd Noor, berkata sayap itu sedang menyediakan satu laman web khas untuk memuatkan fakta politik bagi mengubah persepsi negatif. Beliau berkata, laman web itu akan menjawab segala isu-isu politik yang melibatkan UMNO atau pun kerajaan. "Ia akan menjadi halaman rujukan isu politik. Kita mahu muatkan semua fakta yang menjelaskan isu seperti 1MDB dan dana politik RM2.6 bilion, yang telah sering diterangkan," katanya. Penganalisis politik, Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani, berkata terdapat kelemahan dalam cara kerajaan dan UMNO serta BN menangani persepsi negatif dalam kalangan rakyat. "UMNO perlu wujudkan pasukan media sosial sendiri yang bertindak sepenuh masa. Ketika ini ada tentera siber yang bertindak secara adhoc tetapi sering kali jadi senjata makan tuan. "Kena wujudkan pasukan berstrategi. Ada usaha kerajaan tetapi belum mencukupi...kerajaan ada pasukan penerangan tetapi UMNO dan parti komponen pun perlu ada," katanya. Mohd Azizuddin berkata, rakyat terutama golongan muda kini menjadikan media sosial sebagai sumber maklumat untuk isu semasa, dan jika maklumat yang mereka peroleh tidak tepat, ia boleh menjejaskan sokongan rakyat kepada kerajaan. Beliau berkata, pembangkang mempunyai pasukan media sosial yang memahami kehendak netizen (pengguna internet). Pasukan mereka paling aktif di Selangor. "Sedangkan kerajaan dan BN tak cukup memberi penjelasan...mesej mereka selalu tak sampai dan tidak diviralkan. Banyak perkara yang perlu dicergaskan," katanya. Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/104225
UALA LUMPUR: Perang persepsi berikutan lambakan maklumat berhubung isu-isu yang dikaitkan dengan UMNO dan kerajaan di media sosial yang dikatakan tidak tepat dan menimbulkan persepsi negatif perlu ditangani dengan lebih agresif, kata beberapa perwakilan. Menurut mereka isu seperti 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan dana politik RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak telah diputar belit terutama oleh pembangkang. Kata mereka, perang persepsi yang berlaku sekarang jika tidak ditangani dengan baik boleh memberi kesan kepada UMNO menjelang Pilihan Raya Umum ke-14. Bagi Exco Pemuda UMNO, Fathul Bari Mat Jahya, sudah tiba masanya untuk UMNO dan Barisan Nasional bersikap lebih agresif untuk menjelaskan isu-isu semasa bagi mengelakkan rakyat daripada terpengaruh dengan dakyah-dakyah pembangkang. "UMNO dan BN perlu berada di hadapan dalam penggunaan media sosial. Ketika ini kita jauh ditinggalkan pembangkang, dan tidak boleh terus bersikap defensif," katanya. Fathul Bari berkata, isu 1MDB dan dana politik RM2.6 bilion telah dijelaskan berkali-kali tetapi masih ramai yang seolah-olah enggan menerima penjelasan kerana "ia tidak dilakukan secara agresif." Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata perang persepsi dianggap sebagai cabaran terbesar kepada UMNO di mana sesetengah isu itu sengaja dieksplotasi, ditohmah dan diperbesar-besarkan. Exco Puteri UMNO, Datuk Norsabrina Mohd Noor, berkata sayap itu sedang menyediakan satu laman web khas untuk memuatkan fakta politik bagi mengubah persepsi negatif. Beliau berkata, laman web itu akan menjawab segala isu-isu politik yang melibatkan UMNO atau pun kerajaan. "Ia akan menjadi halaman rujukan isu politik. Kita mahu muatkan semua fakta yang menjelaskan isu seperti 1MDB dan dana politik RM2.6 bilion, yang telah sering diterangkan," katanya. Penganalisis politik, Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani, berkata terdapat kelemahan dalam cara kerajaan dan UMNO serta BN menangani persepsi negatif dalam kalangan rakyat. "UMNO perlu wujudkan pasukan media sosial sendiri yang bertindak sepenuh masa. Ketika ini ada tentera siber yang bertindak secara adhoc tetapi sering kali jadi senjata makan tuan. "Kena wujudkan pasukan berstrategi. Ada usaha kerajaan tetapi belum mencukupi...kerajaan ada pasukan penerangan tetapi UMNO dan parti komponen pun perlu ada," katanya. Mohd Azizuddin berkata, rakyat terutama golongan muda kini menjadikan media sosial sebagai sumber maklumat untuk isu semasa, dan jika maklumat yang mereka peroleh tidak tepat, ia boleh menjejaskan sokongan rakyat kepada kerajaan. Beliau berkata, pembangkang mempunyai pasukan media sosial yang memahami kehendak netizen (pengguna internet). Pasukan mereka paling aktif di Selangor. "Sedangkan kerajaan dan BN tak cukup memberi penjelasan...mesej mereka selalu tak sampai dan tidak diviralkan. Banyak perkara yang perlu dicergaskan," katanya. Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/104225
UALA LUMPUR: Perang persepsi berikutan lambakan maklumat berhubung isu-isu yang dikaitkan dengan UMNO dan kerajaan di media sosial yang dikatakan tidak tepat dan menimbulkan persepsi negatif perlu ditangani dengan lebih agresif, kata beberapa perwakilan. Menurut mereka isu seperti 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan dana politik RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak telah diputar belit terutama oleh pembangkang. Kata mereka, perang persepsi yang berlaku sekarang jika tidak ditangani dengan baik boleh memberi kesan kepada UMNO menjelang Pilihan Raya Umum ke-14. Bagi Exco Pemuda UMNO, Fathul Bari Mat Jahya, sudah tiba masanya untuk UMNO dan Barisan Nasional bersikap lebih agresif untuk menjelaskan isu-isu semasa bagi mengelakkan rakyat daripada terpengaruh dengan dakyah-dakyah pembangkang. "UMNO dan BN perlu berada di hadapan dalam penggunaan media sosial. Ketika ini kita jauh ditinggalkan pembangkang, dan tidak boleh terus bersikap defensif," katanya. Fathul Bari berkata, isu 1MDB dan dana politik RM2.6 bilion telah dijelaskan berkali-kali tetapi masih ramai yang seolah-olah enggan menerima penjelasan kerana "ia tidak dilakukan secara agresif." Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata perang persepsi dianggap sebagai cabaran terbesar kepada UMNO di mana sesetengah isu itu sengaja dieksplotasi, ditohmah dan diperbesar-besarkan. Exco Puteri UMNO, Datuk Norsabrina Mohd Noor, berkata sayap itu sedang menyediakan satu laman web khas untuk memuatkan fakta politik bagi mengubah persepsi negatif. Beliau berkata, laman web itu akan menjawab segala isu-isu politik yang melibatkan UMNO atau pun kerajaan. "Ia akan menjadi halaman rujukan isu politik. Kita mahu muatkan semua fakta yang menjelaskan isu seperti 1MDB dan dana politik RM2.6 bilion, yang telah sering diterangkan," katanya. Penganalisis politik, Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani, berkata terdapat kelemahan dalam cara kerajaan dan UMNO serta BN menangani persepsi negatif dalam kalangan rakyat. "UMNO perlu wujudkan pasukan media sosial sendiri yang bertindak sepenuh masa. Ketika ini ada tentera siber yang bertindak secara adhoc tetapi sering kali jadi senjata makan tuan. "Kena wujudkan pasukan berstrategi. Ada usaha kerajaan tetapi belum mencukupi...kerajaan ada pasukan penerangan tetapi UMNO dan parti komponen pun perlu ada," katanya. Mohd Azizuddin berkata, rakyat terutama golongan muda kini menjadikan media sosial sebagai sumber maklumat untuk isu semasa, dan jika maklumat yang mereka peroleh tidak tepat, ia boleh menjejaskan sokongan rakyat kepada kerajaan. Beliau berkata, pembangkang mempunyai pasukan media sosial yang memahami kehendak netizen (pengguna internet). Pasukan mereka paling aktif di Selangor. "Sedangkan kerajaan dan BN tak cukup memberi penjelasan...mesej mereka selalu tak sampai dan tidak diviralkan. Banyak perkara yang perlu dicergaskan," katanya. Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/104225
UALA LUMPUR: Perang persepsi berikutan lambakan maklumat berhubung isu-isu yang dikaitkan dengan UMNO dan kerajaan di media sosial yang dikatakan tidak tepat dan menimbulkan persepsi negatif perlu ditangani dengan lebih agresif, kata beberapa perwakilan. Menurut mereka isu seperti 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan dana politik RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak telah diputar belit terutama oleh pembangkang. Kata mereka, perang persepsi yang berlaku sekarang jika tidak ditangani dengan baik boleh memberi kesan kepada UMNO menjelang Pilihan Raya Umum ke-14. Bagi Exco Pemuda UMNO, Fathul Bari Mat Jahya, sudah tiba masanya untuk UMNO dan Barisan Nasional bersikap lebih agresif untuk menjelaskan isu-isu semasa bagi mengelakkan rakyat daripada terpengaruh dengan dakyah-dakyah pembangkang. "UMNO dan BN perlu berada di hadapan dalam penggunaan media sosial. Ketika ini kita jauh ditinggalkan pembangkang, dan tidak boleh terus bersikap defensif," katanya. Fathul Bari berkata, isu 1MDB dan dana politik RM2.6 bilion telah dijelaskan berkali-kali tetapi masih ramai yang seolah-olah enggan menerima penjelasan kerana "ia tidak dilakukan secara agresif." Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata perang persepsi dianggap sebagai cabaran terbesar kepada UMNO di mana sesetengah isu itu sengaja dieksplotasi, ditohmah dan diperbesar-besarkan. Exco Puteri UMNO, Datuk Norsabrina Mohd Noor, berkata sayap itu sedang menyediakan satu laman web khas untuk memuatkan fakta politik bagi mengubah persepsi negatif. Beliau berkata, laman web itu akan menjawab segala isu-isu politik yang melibatkan UMNO atau pun kerajaan. "Ia akan menjadi halaman rujukan isu politik. Kita mahu muatkan semua fakta yang menjelaskan isu seperti 1MDB dan dana politik RM2.6 bilion, yang telah sering diterangkan," katanya. Penganalisis politik, Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani, berkata terdapat kelemahan dalam cara kerajaan dan UMNO serta BN menangani persepsi negatif dalam kalangan rakyat. "UMNO perlu wujudkan pasukan media sosial sendiri yang bertindak sepenuh masa. Ketika ini ada tentera siber yang bertindak secara adhoc tetapi sering kali jadi senjata makan tuan. "Kena wujudkan pasukan berstrategi. Ada usaha kerajaan tetapi belum mencukupi...kerajaan ada pasukan penerangan tetapi UMNO dan parti komponen pun perlu ada," katanya. Mohd Azizuddin berkata, rakyat terutama golongan muda kini menjadikan media sosial sebagai sumber maklumat untuk isu semasa, dan jika maklumat yang mereka peroleh tidak tepat, ia boleh menjejaskan sokongan rakyat kepada kerajaan. Beliau berkata, pembangkang mempunyai pasukan media sosial yang memahami kehendak netizen (pengguna internet). Pasukan mereka paling aktif di Selangor. "Sedangkan kerajaan dan BN tak cukup memberi penjelasan...mesej mereka selalu tak sampai dan tidak diviralkan. Banyak perkara yang perlu dicergaskan," katanya. Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/104225
UALA LUMPUR: Perang persepsi berikutan lambakan maklumat berhubung isu-isu yang dikaitkan dengan UMNO dan kerajaan di media sosial yang dikatakan tidak tepat dan menimbulkan persepsi negatif perlu ditangani dengan lebih agresif, kata beberapa perwakilan. Menurut mereka isu seperti 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan dana politik RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak telah diputar belit terutama oleh pembangkang. Kata mereka, perang persepsi yang berlaku sekarang jika tidak ditangani dengan baik boleh memberi kesan kepada UMNO menjelang Pilihan Raya Umum ke-14. Bagi Exco Pemuda UMNO, Fathul Bari Mat Jahya, sudah tiba masanya untuk UMNO dan Barisan Nasional bersikap lebih agresif untuk menjelaskan isu-isu semasa bagi mengelakkan rakyat daripada terpengaruh dengan dakyah-dakyah pembangkang. "UMNO dan BN perlu berada di hadapan dalam penggunaan media sosial. Ketika ini kita jauh ditinggalkan pembangkang, dan tidak boleh terus bersikap defensif," katanya. Fathul Bari berkata, isu 1MDB dan dana politik RM2.6 bilion telah dijelaskan berkali-kali tetapi masih ramai yang seolah-olah enggan menerima penjelasan kerana "ia tidak dilakukan secara agresif." Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata perang persepsi dianggap sebagai cabaran terbesar kepada UMNO di mana sesetengah isu itu sengaja dieksplotasi, ditohmah dan diperbesar-besarkan. Exco Puteri UMNO, Datuk Norsabrina Mohd Noor, berkata sayap itu sedang menyediakan satu laman web khas untuk memuatkan fakta politik bagi mengubah persepsi negatif. Beliau berkata, laman web itu akan menjawab segala isu-isu politik yang melibatkan UMNO atau pun kerajaan. "Ia akan menjadi halaman rujukan isu politik. Kita mahu muatkan semua fakta yang menjelaskan isu seperti 1MDB dan dana politik RM2.6 bilion, yang telah sering diterangkan," katanya. Penganalisis politik, Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani, berkata terdapat kelemahan dalam cara kerajaan dan UMNO serta BN menangani persepsi negatif dalam kalangan rakyat. "UMNO perlu wujudkan pasukan media sosial sendiri yang bertindak sepenuh masa. Ketika ini ada tentera siber yang bertindak secara adhoc tetapi sering kali jadi senjata makan tuan. "Kena wujudkan pasukan berstrategi. Ada usaha kerajaan tetapi belum mencukupi...kerajaan ada pasukan penerangan tetapi UMNO dan parti komponen pun perlu ada," katanya. Mohd Azizuddin berkata, rakyat terutama golongan muda kini menjadikan media sosial sebagai sumber maklumat untuk isu semasa, dan jika maklumat yang mereka peroleh tidak tepat, ia boleh menjejaskan sokongan rakyat kepada kerajaan. Beliau berkata, pembangkang mempunyai pasukan media sosial yang memahami kehendak netizen (pengguna internet). Pasukan mereka paling aktif di Selangor. "Sedangkan kerajaan dan BN tak cukup memberi penjelasan...mesej mereka selalu tak sampai dan tidak diviralkan. Banyak perkara yang perlu dicergaskan," katanya. Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/104225

UMNO Bahagian Balik Pulau perlu melakukan transformasi. Suka atau tidak suka, UMNO mesti mengakui bahawa cabaran politik semakin hari semakin mencabar. Hanya UMNO yang dapat membela nasib bangsa Melayu di Pulau Pinang. UMNO jugalah satu-satu parti milik orang Melayu secara tegas dan konsisten memperjuangkan agama Islam sebagai agama persekutuan di samping mendaulatkan raja-raja Melayu.

UMNO Balik Pulau perlu melakukan transformasi politik. Pemimpin UMNO perlu bersatu antara satu sama lain. Pemimpin UMNO perlu berterusan turun padang mendekati rakyat dan pengundi. Apa cerita jika ada pemimpin yang tidak mahu turun padang?

Penafian

Copyright © 2018 BP. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.