Pilihanraya umum tidak lama. Boleh jadi tiga atau pun dua setengah tahun lagi. Tapi gerakerja parti masih di takuk lama. Jika ada pun masih tidak berfokus kepada isu parti. Kepimpinan parti kelihatan tidak bersungguh-sungguh dalam usaha menambah ahli parti dan menambah bilangan daftar pemilih di kawasan masing-masing.

Sudah tiba masanya semua peringkat kepimpinan parti termasuk sayap parti perlu berganding bahu bekerja bersungguh-sungguh untuk memperkasakan parti. Bukan masanya pemimpin-pemimpin parti bercakap pasal projek kecil dan besar, bisnis dan siapa bakal calon PRU14. Apa maknanya ini semua jika parti kalah dalam PRU yang akan datang?

Demi survival parti, semua ahli UMNO yang bergelar pemimpin mesti bekerja dari sekarang. Tingkatkan kualiti kepimpinan di peringkat cawangan dahulu. Ada ahli-ahli UMNO sendiri yang tidak selesa dengan sikap segelintir ketua cawangan. Ahli-ahli UMNO mengeluh kerana mereka tidak diberitahu apa-apa sumbangan dan program. Manakala program dibuat secara ad-hoc tanpa mengadakan mesyuarat ahli jawatankuasa. Dengan perbincangan dua tiga orang, jadilah program. Bila program dah habis, bunyilah suara-suara tidak puashati di sana dan sini, kata orang "rumah siap, pahat berbunyi".

Sepatutnya ketua-ketua cawangan mengadakan perancangan yang strategik untuk menambah keahlian UMNO dan meningkatkan bilangan daftar pemilih di kawasan masing-masing. Buatlah sesuatu program secara yang lebih terancang. Buatlah post-mortem jika program itu pernah dilaksanakan sebelum ini. Kelemahan yang lalu jangan diulang. Ambillah peluang dan kekuatan yang ada untuk memperbaiki setiap program yang akan dianjurkan oleh parti. Program yang berjaya adalah program yang mampu menarik kehadiran orang ramai di samping boleh meningkatkan keahlian UMNO dan juga bilangan daftar pemilih.

Walau bagaimanapun kebanyakan ketua cawangan mempunyai stail kepimpinan yang tersendiri. Ada yang boleh menjadi contoh dan tauladan yang baik di kalangan masyarakat setempat. Dialah orang yang pertama akan sampai di lokasi berlaku kebakaran dan banjir. Setiap kenduri-kendara dan kematian dia akan sampai. Bukan itu sahaja malahan ikut menyertai majlis bacaan Yaasin dan bertahlil. Sungguhpun pun ketua cawangan sangat sibuk, sesekali dia ke surau dan masjid. Ketua Cawangan begini biasanya akan dihormati dan disegani oleh kawan dan lawan. Ahli-ahli UMNO dan kebanyakan anggota masyarakat akan memberi sokongan setiap program yang dianjurkan. Inilah peluang untuk meningkatkan ahli UMNO dan juga daftar pemilih. Tapi berapa ramai ketua-ketua cawangan boleh melakukan seperti itu?

Sebenarnya ketua cawangan masih boleh berubah. Masyarakat sekeliling sedang memerhati dari jauh dan dekat. Zon selesa sebagai ketua cawangan sejak dahulu sudah berakhir.  Selari dengan tuntutan keadaan dan masa, ketua cawangan dan pemimpin UMNO perlu bersedia untuk belajar dipimpin sebagai pemimpin. Jangan mudah melenting bila ditegur, terimalah teguran dan kritikan secara yang baik. Setiap cadangan yang membina untuk kepentingan parti hendaklah diterima dengan hati yang terbuka. Jujurlah kepada parti dan ahli-ahli UMNO. Buktikan bahawa pemimpin UMNO tidak seperti yang pembangkang heboh-hebohkan dalam setiap ceramah mereka. Hanya UMNO satu-satunya parti yang konsisten memperjuangkan nasib orang Melayu, agama Islam dan Raja Berperlembagaan. Ingatlah dan hayatilah sajak nukilan mantan PM, Tun Mahathir Mohamad, "Perjuangan belum selesai".

Penafian

Copyright © 2018 BP. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.