Ucapan Deepavali Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng didakwa berbaur fitnah dan hanya dipenuhi dengan propaganda kebencian.

Huan Cheng Guan Naib Presiden Parti Cinta Malaysia, Datuk Huan Cheng Guan (gambar) berkata, ucapan Guan Eng juga disifatkan tidak menghormati perayaan kaum India kerana hanya menyentuh isu penghapusan subsidi minyak masak dan kenaikan kadar tol.

“Guan Eng langsung tidak menghormati perayaan Deepa­vali yang berkisarkan tentang sam­butan kedatangan permulaan yang baharu, kemenangan kebaikan mengatasi kejahatan dan cahaya mengatasi kegelapan.

“Ia jelas apabila ucapan yang mengandungi sejumlah 929 patah perkataan, hanya 10 perkataan pertama sahaja menyebut tentang pe­rayaan Deepavali kemudiannya di­ikuti 919 patah perkataan lain yang membawa maksud politik semata-mata,” katanya dalam satu kenyata­an di sini hari ini.

Dalam perutusan ucapan Dee­pavali kerajaan negeri Pulau Pinang, antara isu lain yang di­sebut Guan Eng adalah 1Malaysia Development Berhad (1MDB), subsidi minyak, skandal derma RM4.2 bilion dan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Selain itu, ucapan itu turut melampirkan data berhubung Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) bagi setiap negeri di Malaysia.

Penafian

Copyright © 2018 BP. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.